Karnımız açken ne olduğunu önemsemeden hemen bir şeyler atıştırmak isteriz. Ama yememeniz gereken şeyler var. İşte yememeniz gereken ve yiyebileceğiniz 20 yiyecek?
Sabahları tüketmemeniz gerekenler:
1. Hamur işleri
Maya içeren gıdalar mide zarını tahriş eder ve şişkinliğe neden olabilir.
2. Şekerli yiyecekler
Şeker yemek insülin seviyelerini yükseltir ve bu da henüz ‘uyanmış’ olan pankreas üzerindeki yükü önemli ölçüde artırır. Bu da diyabete yol açabilir.
3. Yoğurt ve diğer mayalanmış süt ürünleri
Eğer aç karnına yoğurt yerseniz, midede oluşan hidroklorik asit laktik asit bakterilerini öldürür. Dolayısıyla, bu tür ürünleri kahvaltıda yemenin vücudunuz için çok az faydası vardır.
4. Armut
Armutta bulunan ham lif, boş bir midenin hassas mukoza zarlarına zarar verebilir.
5. Domates
Domates, midedeki asitliği artıran yüksek oranda tannik asit içerir. Bu da mide ülserine yol açabilir.
6. Salatalık ve diğer yeşil sebzeler.
Çiğ sebzeler zengin amino asit kaynaklarıdır. Ancak, özellikle aç karnına tüketildiklerinde mide ekşimesi, şişkinlik ve karın ağrısına neden olabilirler.
7. Muz
Mideniz boşken muz yerseniz, bu kandaki magnezyum miktarında keskin bir artışa yol açacaktır. Bu da kalbinize zarar verebilir.
8. Baharat
Baharatlı yiyecekler mide mukozasında hasara ve tahrişe neden olabilir ve midenizdeki asit üretimini artırabilir. Bu da sindirim sistemindeki birçok yaygın rahatsızlığa öncü olur.
9. Gazli içecekler
Sabahları gazlı içecekler içmek mukoza zarınızı bozabilir ve mideye giden kan akışını azaltabilir. Sonuç olarak, yiyecekler daha yavaş sindirilir.
10. Turunçgiller
Turunçgiller meyve asitleri açısından zengindir. Aç karnına yenildiğinde mide ekşimesine neden olabilir ve ayrıca gastrit ve hatta mide ülseri riskini artırabilir.
Sabahları tüketmeniz önerilenler:
1. Yulaf ezmesi
Yulaf ezmesi, midenizin iç yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşturarak hidroklorik asidin mide duvarlarına zarar vermesini önler. Yulaf ezmesi ayrıca vücudunuzdaki kolestrol seviyelerini düşürmede faydalı olan çözünür lif içerir.
2. Karabuğday
Karabuğday sindirim sistemini nazikçe uyarır. Aynı zamanda mükemmel bir protein, demir ve vitamin kaynağıdır.c
3. Mısır unu lapası
Mısır unu lapası, toksinlerin ve ağır metallerin sisteminizden atılmasına yardımcı olur, bağırsak mikroflorasını normalleştirir ve size uzun süre tokluk hissi verir.
4. Buğday tohumu
2 yemek kaşığı buğday tohumu, tavsiye edilen günlük E Vitamini değerinin yaklaşık %15’ini ve tavsiye edilen günlük folik asit değerinin %10’unu sağlar. Ayrıca sindirim sisteminizin sorunsuz çalışmasına yardımcı olur.
5. Yumurta
Araştırmacılar, kahvaltıda yumurta yemenin günlük kalori alımınızı önemli ölçüde azaltabileceğini bulmuşlardır.
6. Karpuz
Aç karnına karpuz yemek size iyi miktarda sıvı sağlar. Ayrıca, yüksek likopen seviyeleri nedeniyle gözlerinizin ve kalbinizin sağlığı için iyidir.
7. Yaban mersini
Son araştırmalara göre, düzenli olarak yaban mersini yemek hafızanızı geliştirir ve özellikle kahvaltıda yerseniz kan basıncını ve metabolizmayı düzenler.
8. Mayasız tam tahıllı ekmek
Ekmekte bulunan karbonhidratlar ve diğer faydalı besinler vücudunuz için gereklidir. Yemek için en uygun zaman sabahın erken saatleridir.
9. Ceviz
Kahvaltıda yenen ceviz sindirim sağlığınızı iyileştirir ve midenizdeki pH değerini normalleştirir.
10. Bal
Bal, sabahları vücudunuzun uyanmasına yardımcı olur, güç ve enerji sağlar. Bu ürün aynı zamanda beyin aktivitenizi artırır ve ‘iyi hissetme’ hormonu olan serotonin seviyesini yükseltir.